Paraliza: Çfarë është ajo? Paraliza

Paraliza: Çfarë është ajo? Paraliza

Paraliza: Çfarë është ajo? Paraliza

i referohet humbjes së përkohshme ose të përhershme të lëvizjes vullnetare të muskujve në një pjesë të trupit ose rajonit.

Njerëzit mund të përjetojnë paralizë të lokalizuar, të përgjithësuar, të pjesshëm ose të plotë.

Në këtë artikull, mësoni më shumë rreth llojeve të paralizës, shkaqeve të tyre dhe mbështetjes që mund të jetë e disponueshme.

isfarë është paraliza? Paraliza

është humbja e funksionit të muskujve vullnetarë në një ose më shumë pjesë të trupit si rezultat i dëmtimit të sistemit nervor.

Sistemi nervor ka dy pjesë:

 • Sistemi nervor qendror (CNS), i cili përfshin trurin dhe palcën kurrizore.
 • Sistemi nervor periferik (PNS), i cili përmban nervat jashtë CNS

qelizat nervore ose neuronet, në PNS shërbejnë disa funksione.

Neuronet motorike, për shembull, rregullojnë lëvizjen e muskujve. Neuronet shqisore dërgojnë informacione – për presionin, dhimbjen dhe temperaturën, për shembull – në CNS. Paraliza

ndodh kur sinjalet nervore ndërpriten si rezultat i dëmtimit të nervave, palcës kurrizore ose trurit. Llojet

.

Paraliza e pjesshme, ose pareza, shkakton dobësi të konsiderueshme të muskujve dhe lëvizje të dëmtuar. Sidoqoftë, njerëzit me parezë mbajnë një shkallë të vogël kontrolli mbi muskujt e prekur.

Paraliza e plotë ndodh kur një person nuk mund të lëvizë pjesën e trupit të prekur.

Kohëzgjatja

Kohëzgjatja i referohet sa zgjat paraliza.

Disa kushte mjekësore, të tilla si paraliza e gjumit, goditja në tru dhe paraliza e Bell, mund të shkaktojnë paralizë të përkohshme. Me kalimin e kohës, njerëzit mund të rimarrin kontroll të pjesshëm ose të plotë mbi muskujt e prekur.

Kushtet e tjera që mund të shkaktojnë problemin përkohësisht përfshijnë paralizën periodike hiperkalemike ose hipokalemike. Ato ndodhin si rezultat i mutacioneve që prekin gjenet CACNA1S ose SCN4A.

Këto gjene mbajnë udhëzime për të bërë proteina që transportojnë jonet e natriumit dhe kalciumit brenda dhe jashtë qelizave të muskujve. Rrjedha e joneve brenda qelizave të muskujve ndihmon në prodhimin e kontraktimeve të muskujve dhe lëvizjes. Rezultatet

në rrjedhën e joneve mund https://harmoniqhealth.com/ të çojnë në episode periodike të dobësisë dhe paralizës së muskujve.

Ndërkohë, dëmtimet e rënda të kokës ose qafës dhe çrregullimet neuromuskulare mund të çojnë në paralizë të përhershme.

Vendndodhja

Paraliza e lokalizuar prek një zonë të vogël të trupit, siç janë fytyra, duart ose këmbët.

Paraliza e përgjithësuar ndikon në një zonë më të madhe, duke përfshirë pjesë të shumta të trupit.

Llojet e paralizës përfshijnë:

 • Monoplegia: Kjo prek një zonë, siç është një krah ose këmbë.
 • Hemiplegjia: Kjo prek një krah dhe një këmbë në të njëjtën anë të trupit.
 • Paraplegjia: e quajtur edhe paralizë e trupit të poshtëm, kjo prek të dy këmbët dhe nganjëherë ijet dhe organet në barkun e poshtëm.
 • Quadriplegia: Kjo prek si krahët ashtu edhe këmbët, dhe nganjëherë muskujt në bagazhin, funksionet e organeve të brendshme, ose të dyja.

Dëmtimi i palcës kurrizore është shkaku më i zakonshëm i paraplegjisë.

Tensioni i muskujve

Paraliza Flacid dëmton neuronet e poshtme të motorit që stimulojnë lëvizjen e muskujve skeletorë. Me kalimin e kohës, muskujt zvogëlohen ose përkeqësohen.

Paraliza Flacid është një ndërlikim i zakonshëm i poliomielitit, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).

Shkaqe të tjera përfshijnë inflamacionin e palcës kurrizore, të quajtur gjithashtu myelitis, dhe sindromën Guillain-Barré, një çrregullim i rrallë autoimune në të cilin sistemi imunitar sulmon PNS.

Paraliza spastike shkakton ngurtësi të muskujve, spazma të pavullnetshme dhe dobësi të muskujve. Kjo formë e paralizës mund të rezultojë nga dëmtimet e palcës kurrizore, skleroza anësore amiotrofike (ALS), goditja në tru, ose paraplegji spastike trashëgimore. Simptomat

Simptomat

Simptomat ndryshojnë, në varësi të llojit dhe shkakut të çështjes. Simptoma më e zakonshme e paralizës është humbja e funksionit të muskujve në një ose më shumë pjesë të trupit.

Simptoma të tjera që mund të shoqërojnë paralizën përfshijnë:

 • mpirje ose dhimbje në muskujt e prekur
 • Dobësia e muskujve
 • Shenjat e dukshme e humbjes së muskujve (atrofia e muskujve)
 • ngurtësi
 • Spazma ose twitches të pavullnetshme

Shkaqet

sipas rezultateve të Sondazhi i Prevalencës së Paralizës së Sh.B.A -së dhe Shëndetit të Sh.B.A -së, shkaqet më të zakonshme të paralizës në Shtetet e Bashkuara përfshijnë:

 • Stroke
 • Lëndimi i palcës kurrizore
 • Paralizë cerebrale
 • Skleroza e shumëfishtë
 • Një sistem nervor i shëndetshëm dërgon informacione mbrapa dhe me radhë midis trurit dhe pjesës tjetër të trupit. Sinjalet nga truri udhëtojnë poshtë palcës kurrizore dhe në nervat periferikë në të gjithë trupin.

  Nervat periferike rregullojnë funksione të shumta, duke përfshirë:

 • Funksionet automatike, të tilla si frymëmarrja dhe tretja
 • Lëvizjet vullnetare të muskujve, të tilla si ecja dhe përtypja
 • Funksionet shqisore, të tilla si dhimbja, temperatura dhe zbulimi i presionit

Jeta.

Disa shkaqe të tjera të mundshme të dëmtimit të sistemit nervor dhe dobësisë ose paralizës së muskujve që rezultojnë përfshijnë:

 • tumoret e trurit ose palcës kurrizore
 • infeksione, siç është meningjiti , encefaliti, dhe poliomieliti
 • Spina Bifida, ose zhvillimi jo i plotë i trurit, shtyllës kurrizore, ose palcës kurrizore
 • Sëmundjet e neuronit motorik, të tilla si ALS dhe sklerozën parësore anësore
 • Sëmundjet autoimune, duke përfshirë sindromën Guillain-Barré dhe lupus
 • çrregullime të trashëguara, duke përfshirë atrofinë muskulore kurrizore dhe paralizën e pjesshme hipo- ose hiperkalemike

specie të caktuara të rriqrave prodhojnë neurotoksina që mund të shkaktojnë dobësi të muskujve dhe paralizë akute të këmbëve te njerëzit.

Efektet e neurotoksinave gradualisht lëvizin lart në trup.

Shumica e njerëzve bëjnë një shërim të plotë pasi të hiqet rriqra. Sidoqoftë, pa ndonjë ndërhyrje, paraliza e rriqrave përfundimisht çon në dështim të frymëmarrjes.

Trajtimet

Aktualisht, nuk ekziston kurë për paralizë. Sidoqoftë, në varësi të shkakut dhe llojit të çështjes, disa njerëz përjetojnë shërim të pjesshëm ose të plotë.

Paraliza e përkohshme, siç është ajo e shkaktuar nga paraliza ose goditja e Bell, mund të zgjidhet më vete pa trajtim mjekësor.

Gjithashtu, kur paraliza rezulton nga një dëmtim i palcës kurrizore ose nga gjendja kronike neurologjike, një person mund të rikuperojë kontrollin e pjesshëm të muskujve.

Megjithëse rehabilitimi nuk kuron paralizën plotësisht, mund të ndihmojë në parandalimin e përkeqësimit të simptomave.

Trajtimet e disponueshme përfshijnë:

 • Terapia fizike
 • Terapia profesionale
 • Medikamentet
 • Amputimi kirurgjikal
 • Kirurgjia e Transferimit të Nervit

Mbështetja emocionale dhe sociale gjithashtu mund të luajë role jetësore në një person trajtim Paraliza

Paralizë

është humbja e përkohshme ose e përhershme e lëvizjes në një ose më shumë pjesë të trupit.

Shumë njerëz me paralizë nuk rimarrin lëvizshmëri ose ndjesi të plotë në zonën e prekur. Sidoqoftë, terapia fizike, pajisjet e lëvizshmërisë dhe mbështetja sociale dhe emocionale mund të ndihmojnë në përmirësimin e cilësisë së jetës.

Ilaçi dhe operacioni shpesh mund të ndihmojnë, gjithashtu. Një mjek do të bazojë rekomandimet e trajtimit mbi ashpërsinë dhe shkakun themelor të paralizës së një personi.

 • Sistemi imunitar/vaksinat
 • distrofia muskulore/als
 • Neurologjia/Neuroshkenca

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

Related Posts

Enter your keyword